Thursday, September 3, 2009

solok ikan/ solok lada/ sata

aku masak ni untuk berbuka... tengok kat umah mi ( mertua aku ler 2...) so aku nak try buat ler...
ni first time ler aku buat biasanya mi bui.. @ aku beli ....

bahan-bahan:

10 ekor ikan : ikan kembung @ selayang.... 5 ekor kikis amik isi ( biar tinggal kulit jer )
yang lebih... buang tulang n kepala....amik isi
*ikan yang di kikis biar ler besar sbb nanti nak sumbat balik bahan dalam badan
kelapa : segengam
bawang merah : 5 ulas
perasa : secukup rasa


cara buat :

isi ikan... kelapa... bawang merah kena blender... isi ikan n kelapa blender guna yang kering... bawang jer guna yang basah..
dah siap
semua bahan kena gaul sebati....
kelapa x bleh letak banyak.. nanti kurang rasa ikan...
siap gaul... penyek jadikan bulat n sumbat balik dalam ikan yang tinggal kulit 2... sumbat @ letak kat dalam...
nak rasa pedas.. letak lada kat atas..
kukus sampai masak... dah masak...nanti bleh ler ngap..
wei... bulan posa tunggu ler azan dulu...

* bleh di ganti ngan lada hijau gemuk - solok lada
balut ngan daun pisang n bakar - sata
adunan sama, rasa sama .... bentuk lain, nama pon lain



sebelum di kukus


aku kukus dalam kuali senang n cepat



yang dah masak..( picture berkabut cos wap yang baru keluar)

No comments:

Post a Comment